Norsk bistand, likestilling, Nepal, utdanning til jenter, jenters rett til utdanning, menneskerettigheter, feminisme, bærekraft, bærekraftig utvikling, bærekraftsmålene
Bildet er tatt i 2017. Ellen S. Øgaard t.v, Indira Ghale t.h.


I 2011/2012 jobbet da 19 år gamle Jofrid Brennsæter og Ellen Sofie Øgaard 5 måneder som frivillige i et hjem for vanskeligstilte kvinner og barn.

Vår nepalske sjef, Indira, ble fort et stort forbilde for oss og vi ble veldig godt kjent med henne. Hun var overgitt til å hjelpe andre mennesker i vanskelige situasjoner og vi så at hun utrettet mye. Å hjelpe jenter ut av den brutale sex-industrien og menneskehandelen er noe av det som engasjerer henne mest.

En dag spurte vi henne om hva hun ville gjort om penger ikke var noe problem. Hun tenkte litt på det og svarte: “Mange av jentene som jobber på bordell ønsker egentlig å gå på skole, men klarer det ikke økonomisk. Jeg drømmer om å gi disse jentene stipend til studie, slik at de selv kan få kunnskap og makt til å jobbe for forandring i Nepal. Jeg drømmer om å kunne følge opp disse studentene: Gi dem rådgivning og rettledning, og se at de blir fri fra sex-industrien og skadene den har påført dem.

Vi satt oss ned alle tre, gikk gjennom detaljene og skjønte at her var det muligheter. Vi kom fra et land der folk flest har mer enn de trenger, hun jobbet blant mennesker som manglet mye. 

Da venner og bekjente svarte positivt på utfordringen og ble med som sponsorer, gikk Indira til sex-arbeiderne og spurte hva de egentlig ville med livene sine. Hun fikk kjemperespons på tilbudet om skolegang og plukket ut 17 av søkerne. Prosjektet var i gang. Det kom snart rapport fra Nepal om gode eksamensresultater for alle elevene, og vi kjente glede over å få være med på noe stort, noe som nytter.

Vi begynte prosjektet i januar 2012, og etablerte organisasjonen SHE=Precious i Norge i april 2013 og Indira etablerte organisasjonen Change Action Nepal i Nepal.

DSC_9557

DSC_8885

DSC_6454

DSC_7897

DSC_9517

DSC_8818