Et møte med Nepal

Jofrid, som var med på å starte SHE=Precious, Olav, mannen hennes, og Marte, som er med i Team Precious, er denne påsken i Nepal.

Lørdag 8. april landet vi i Nepal etter et lite døgn på reise. Nepal gir et kaotisk førsteinntrykk med støv og støy i hovedstaden Katmandu. Etter få dager har vi likevel fått noen glimt bak kaoset – og fine møter med hyggelige, hjelpsomme mennesker. De kan i første omgang virke noe skeptiske og likegyldige, men når vi prøver oss med et lite «namasté» og et spørsmål om hjelp er det mange som strekker seg for å imøtekomme oss.

Vi er kommet til Nepal primært for å følge opp SHE=Precious, og å treffe jentene vi støtter og medarbeiderne våre. Lederen av arbeidet her heter Indira, og hun bor i et slags «safe house» sammen med 8-10 jenter i alderen 10-33 år. Disse kommer vi til å se mye til, siden de bor her i Katmandu. De fleste av dem tar utdanning med støtte fra SHE=Precious.

Jeg (Marte) har ikke vært i Nepal tidligere, men har fulgt prosjektet i flere år, og vært noe involvert i det. Jeg har hørt mye om jentene og om bakgrunnene deres, som involverer misbruk, tvangsprostitusjon og nedverdigelse, og det i ung alder. Jeg satt derfor med blandede følelser når vi skulle treffe jentene mandags kveld. Jeg var usikker på hvordan jeg skulle oppføre meg, hva jeg skulle si og hvordan de ville reagere. Jeg var redd for å gjøre noe galt, og jeg følte meg liten i møte med deres historie og bakgrunn. Men etter kort tid fant jeg ut at denne frykten var meningsløs. For det jeg møtte var jenter som gikk på skolen, som hjalp til i hjemmet og som hadde favorittfarger og favorittfag. Noen viste stolt frem engelskkunnskapene sine, mens andre var mer beskjedne. Det var jenter som ligner på meg. Og akkurat som meg har de behov for å bli sett, for utvikling, for å le og for å bli verdsatt. Jeg er så glad for at de får muligheten til å fylle sårene sine med ganske vanlige ting, ting som jeg ofte tar for gitt.

 

Vi kom til Nepal med tom timeplan som raskt ble fylt opp. Vi er heldige, og skal få være med på mye spennende. Og vi vil prøve å holde dere oppdatert underveis. Følg også med på instagram (@she_nepal) hvor vi legger ut bilder på «storyen» i løpet av dagene.

Comments are closed